اين كارخانه مجهز به دستگاه الكترواسلگ مي باشد .
فرآیند جوشکاری الکترو اسلگ (Electro slag welding) که به فارسی “جوشکاری سرباره الکتریکی” ترجمه شده است، حدود 60 سال پیش توسط یکی از محققین انستیتو جوش پاتون در کشور روسیه به ثبت رسید. علیرغم سابقه و کاربرد زیاد این فرآیند جوشکاری در دنیا، در حال حاضر این فرآیند کاربرد کمی در صنایع ایران دارد. این فرآیند جوشکاری به طور کلی بهعنوان روشی جهت اتصال مقاطع خیلی ضخیم بهصورت جوش سربالا و در یک پاس شناخته میشود و جوشکاری مقاطع غیر قابل دسترسی که با فرآیندهای جوشکاری قوسی معمولی امکان جوشکاری آن غیر ممکن و یا به سختی امکانپذیر است را فراهم مینماید. بهعنوان مثال، جوشکاری استیفنر داخل باکس به دیواره باکس. مزایای این روش را میتوان بهصورت موارد زیر بیان نمود:
1. نرخ رسوب بالا تا حدود 20 کیلوگرم در ساعت
2. قابلیت جوشکاری مقاطع ضخیم تنها در یک پاس
3. عدم نیاز به پیش گرمایی حتی در مقاطع ضخیم
4. کیفیت جوش خیلی بالا
5. حداقل نیاز به آمادهسازی لبهها
6. فرآیند کاملاً اتوماتیک با کمترین میزان خستگی اپراتور
7. بدون نیاز به حرکت قطعه در حین کار
8. عدم وجود پاشش مذاب
9. مصرف فلاکس (پودر) بسیار کم در حدود 1 کیلوگرم به ازای هر 30 کیکوگرم جوش
10. حداقل زمان جوشکاری.
محدودیتهای این روش را میتوان بهصورت موارد زیر بیان نمود:
1. این فرآیند جوشکاری فقط برای فولادهای کربنی، کم آلیاژ و بعضی از فولادهای زنگ نزن کاربرد دارد.
2. قطعه کار حتماً بایستی در وضعیت سربالا قرار گیرد.
3. بعد از شروع جوشکاری بایستی تا انتها ادامه یابد و عیوب احتمالی گریز ناپذیر است.
4. این فرآیند برای ضخامتهای کمتر از 15 میلیمتر کاربرد ندارد.
5. جوشکاری قطعات با شکل پیچیده خیلی مشکل و یا شاید غیر ممکن باشد
معرفی ماشین الات و تجهیزات
معرفی ماشین الات و تجهیزات
دستگاه های جوش انواع مختلفی دارند که یکی از پرکاربردترین آنها دستگاه جوش co2 میباشد. اما دستگاه جوش co2 چیست؟ دستگاه جوش co2 برای اتصال فلزاتی مورد استفاده قرار میگیرد که در کارخانجات تولیدی و صنایع کاربرد دارند. از جمله صنایعی که از دستگاه جوش co2 استفاده میکنند میتوان به صنایع دوچرخه سازی، خودرو سازی، نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع تولید لوازم خانگی و دیگر صنایع را نام برد. دستگاه جوش co2 تحت گاز دی اکسید کربن کار میکند و برای جوشکاری قوس الکتریکی مناسب میباشد. دستگاه جوش co2 چیست؟ در بیشتر دستگاه های جوش معمولا از الکترود استفاده میشود که این الکترود در مدت کوتاهی تمام شده و جوشکار مجبور به قرار دادن الکترود جدید خواهد شد. دستگاه جوش co2 اینگونه نیست و یک سیم جوش به جای الکترود مورد استفاده قرار میگیرد که مدت زمان زیادی تا تمام شدن آن طول خواهد کشید.
یکی از مهمترین بخش های ساخت سوله و ساختمانها، سازه فلزی آنها می باشد. سازه ای دقیق و محکم در نگهداری نیروهای وارده از طرف وزن ساختمان.اصول ساخت این اسکلت ها بر پایه اجرای سیستم سازه فلزی بشکل H و BOX می باشد.
معمولا از سازه های فلزی باکس بعنوان ستون و نگهدارنده طبقات استفاده می شود . دستگاههای تولید باکس ابزار قابلیت تولید با کیفیت بالا را برای سازنده این اجزا امکانپذیر می سازد.
مزایای دستگاه ساخت باکس (باکس ساز) :
- تعامد اضلاع نسبت به هم
- افزایش سرعت تولید
- کاهش نیاز به کارگر متخصص مونتاژ کار
- کاهش هزینه نیروی انسانی
اين كارخانه مجهز به دستگاه H ساز ميباشد. مونتاژ مقاطع H با به كارگيرب دستگاه هاي فول اتوماتيك H ساز انجام ميشود.
اين كارخانه مجهز به ٢ دستگاه جوش زير پودري دو نازله و ٤ دستگاه جوش زير پودري تك نازله مي باشد.
جوشكاري به روش زير پودري (SAW):
جوشكاري زيرپودري يك روش خودكار است. در اين روش ماده حفاظت كننده جوش به صورت پودر روي درز ريخته مي شود و به فاصله كمي پشت نازل پودر، قوس الكتريكي توسط الكترود لخت و در زير اين پودر برقرار ميگردد. در حين جوشكاري، قوس زير پودري برقرار شده و جرقه جوشكاري مشاهده نمي شود و نيازي به ماسك براي اپراتور نيست. در اين روش جوشكاري پيوسته است و ظاهر جوش كيفيت بالايي دارد و دود جوشكاري نيز كم است
1- راسته بری – رشته بری چند پیکه:
ماشین دستگاه راسته بر بهترین روش براي برشکاري ورقهاي آهن بصورت تسمه می باشد. این دستگاه براي استفاده در صنعت ساخت سازه بسیار کاربردي است و جایگزین بسیار مناسبی براي گیوتین میباشد .
برشکاري همزمان ورق و جلوگیري از شمشیري شدن قطعات بریده شده
دستگاه های برش CNC سی ان سی، امکان برشکاری دقیق با روش هوا گاز (هوابرش) و پلاسما را دارند. کنترلر CNC سی ان سی و نرم افزار تمام فارسی این دستگاه ها، که توسط مهندسین خبره ایرانی تولید شده اند، امکان برشکاری دقیق، سریع و آسان پیچیده ترین اشکال راامکان پذیر می کند.
دریل سی ان سی یکی از مهمترین ماشین آلات خط تولید کارخانجات می باشد. ماشینی که توسط آن می توانید انواع عملیات سوراخکاری را با دقت دهم میلیمتر انجام داده و آنرا با کیفیت و با حداقل خطا تکرارکنید . سیستمی کاملا مکانیزه و خستگی ناپذیر ، بدون نیاز به اندازه گذاری توسط اپراتور و صرف وقت جهت تنظیم فاصله سوراخها با هم .
اين كارخانه مجهز به دستگاه دریل رادیال مي باشد.
زمانی که استفاده از سازه های فلزی با اتصالات پیچ و مهره به جای استفاده از سازه ها و اتصالات جوشی مورد توجه بیشتر و خاص تر مهندسان طراح سازه و ساختمان قرار گرفت اسفاده از دریل های ستونی و رادیال و دریل با پایه مگنت کاربرد بیشتر و ویژه ای در صنایع فلزی پیدا نمود.
در صنعت ماشینکاری و تراشکاری، سوراخکاری های مداوم و سنگین و سایزهای بالای 32 میلیمتر و ضخامت های زیاد توسط دریل های رادیال و بازویی انجام می گیرد
این کارخانه مجهز به پانچ و گیوتین میباشد.
در بعضی موارد پس از اتمام مراحل تولید، سازۀ H بهدلیل حرارت ناشی از جوشکاری دچار تابیدگی خواهد شد. برای بازگرداندن تیر H بهشکل مستقیم، از دستگاه نورد H استفاده میکنند.